Coronovirus

Αναζήτηση

Καλάθι

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Μέλους

Βήμα 4: Ενεργοποίηση με ένζυμα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ένζυμα

Το κλειδί της φύσης για τη ζωή∙κινούν τα πάντα, από τα βακτήρια ως τους ανθρώπους

Τι είναι τα ένζυμα;

Τα ένζυμα είναι εξειδικευμένα πρωτεϊνικά μόρια στους  ζωντανούς oργανισμούς που συμπεριφέρονται ως καταλύτες στις χημικές  αντιδράσεις. Όπως όλοι οι καταλύτες, αλλάζουν τον ρυθμό μιας χημικής αντίδρασης  χωρίς να μεταβληθούν τα ίδια. Τα ένζυμα διαφέρουν από τους υπόλοιπους καταλύτες ως προς την εξειδίκευση, καθώς είναι πολύ πιο περιοριστικά εξειδικευμένα από  αυτούς - κάθε ένζυμο μπορεί να καταλύσει μια συγκεκριμένη μόνο αντίδραση.

Τα ένζυμα είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό όλων των  ζωντανών οργανισμών.

 

 

 

 

 

 

 

 


  
Εδώ και  αρκετά χρόνια οι γιατροί γνωρίζουν ότι η υγεία και η διάρκεια της ζωής του  ανθρώπου εξαρτάται άμεσα από την λειτουργικότητα του ενζυμικού του συστήματος.

Τα χαμηλά  ενζυμικά επίπεδα είναι η πρωταρχική αιτία όλων σχεδόν των ασθενειών και της  πρόωρης γήρανσης.


 

Το Ενζυμικό Σύστημα του σώματος

 • Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 60 τρισεκατομμύρια κύτταρα
 • Το σώμα μας επιτελεί 200 εκατομμύρια χημικές διεργασίες καθημερινά
 • Η κάθε μεμονωμένη διεργασία ελέγχεται και ρυθμίζεται από ένα ένζυμο που παράγεται από τον οργανισμό ειδικά για αυτή τη διεργασία.
 • Σύμφωνα με ιατρικά λεξικά, "ζωή" είναι η οργανωμένη αλληλεπίδραση όλων των διεργασιών που εκτελούνται
 • από τα ένζυμα στο σώμα.
 • Κατά συνέπεια, η ασθένεια είναι η διακοπή αυτής της αρμονικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των ενζύμων.
 • Το ενζυμικό σύστημα διαφοροποιείται ανάλογα με το γένος. Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι χρειάζονται διαφορετικά ένζυμα από τους Ασιάτες.
 • Οι στατιστικές δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου και η ποιότητα ζωής του είναι ευθέως ανάλογες με την
 • ικανότητα του ενζυμικού συστήματος του σώματος.
 • Κατά τη γέννηση και το θηλασμό, κάθε βρέφος λαμβάνει ένα μεγάλο μέρος ενζύμων για τη μετέπειτα ζωή του. Η μελλοντική ζωτικότητα και η υγεία αυτού του παιδιού εξαρτάται από το αν αυτή η παροχή των ενζύμων διατηρείται σωστά. Αυτό θα πρέπει να εξασφαλίζεται με την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφών που περιέχουν τα απαραίτητα ένζυμα.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Σύμφωνα με μελέτες παγκοσμίως, το 80% του πληθυσμού πάσχει από έλλειψη θρεπτικών ιχνοστοιχείων με χαρακτηριστικά χαμηλά ενζυμικά επίπεδα.

Τα πρώτα συμπτώματα των χαμηλών ενζυμικώνεπίπεδων είναι κόπωση, απώλεια συγκέντρωσης, ευαισθησία σε λοιμώξεις, δερματικά προβλήματα, νωθρότητα, και δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος. Βλάβες των κυττάρων και των ιστών μπορούν ήδη να συμβούν σε αυτό το στάδιο, οι οποίες οδηγούν αναπόφευκτα σε σοβαρές ασθένειες στη μετέπειτα ζωή.


 

Αιτίες χαμηλών ενζυμικών επιπέδων

Τα ένζυμα είναι η ζωτική ενέργεια της τροφής. Παράγονται την στιγμή της ωρίμανσης πάνω στα φυτά. Λόγω όμως της πρώιμης συγκομιδής (τα κόβουν άγουρα), δεν προλαβαίνουν να δημιουργηθούν τα ένζυμα.

Επίσης, τα ένζυμα καταστρέφονται από τα χημικά λιπάσματα, τα συντηρητικά, την
επεξεργασία των τροφών με ακτινοβολία, τη θέρμανση (πάνω από 45 βαθμούς), την αποστείρωση και τη μακρόχρονη διατήρησή τους σε εργοστάσια
τροφίμων.

Η μαγειρεμένη τροφή είναι νεκρή τροφή, άρα δε μας προσφέρει ζωτική ενέργεια.

Τα γρήγορα γεύματα τύπου fast food, με περιεκτικότητα ενζύμων επικίνδυνα κοντά στο μηδέν δεν εξυπηρετουν σχεδόν κανένα άλλο σκοπό πέρα από τη συσσώρευση λίπους.

Το υπερβολικό σωματικό βάρος, η έλλειψη άσκησης και το άγχος είναι απολύτως καταστρεπτικοί παράγοντες για τα ένζυμα και έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση αποβλήτων και τοξινών στο σώμα μας που οδηγούν στην καταστροφή των κυττάρων.


 

Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος των ενζύμων;

Η αναγκαιότητά τους είναι επιτακτική και αδιαμφισβήτητη.

 • Μεταβολίζουν την τροφή σε ενέργεια και η τροφή δεν αποθηκεύεται ως λίπος
 • Θρέφουν, αναζωογονούν και ανανεώνουν τα κύτταρα
 • Ρυθμίζουν το μεταβολισμό και το ορμονικό σύστημα
 • Αφαιρούν όλες τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες
 • Απομακρύνουν τις καταθέσεις χοληστερίνης που προκαλούν αρτηριοσκλήρυνση
 • Προλαμβάνουν τις θρομβώσεις
 • Απελευθερώνουν τα μπλοκαρισμένα νευρικά μονοπάτια
 • Επουλώνουν τραύματα και ανακουφίζουν πόνους
 • Δημιουργούν οξινο-αλκαλική ισορροπία (PH)
 • Δημιουργούν ισορροπημένο περιβάλλον στομάχου και εντέρων
 • Κάνουν πρόληψη αυτο-άνοσων παθήσεων, αρθρίτιδας, ψωρίασης σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Καταπολεμούν μολυσματικές ασθένειες (βακτηριακής και ιογενούς προέλευσης)
 • Αναγνωρίζουν και καταστρέφουν μεταλλαγμένα κύτταρα (όγκους)
 • Προστατεύουν τον βλεννογόνο του πεπτικού συστήματος και τα υγιή κύτταρα από τις χημειοθεραπείες και
 • ακτινοβολίες.

 

Ποιος χρειάζεται ένζυμα;

Σε όλους είναι απαραίτητα τα ένζυμα. Στα μικρά παιδιά, στους εφήβους, στις εγκύους, στους ενήλικες, στους υγιείς, στους ασθενείς και τους ηλικιωμένους.

Οι νέοι έχουν μία μεγαλύτερη δεξαμενή ενζύμων μέσα στο σώμα τους απ’ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Γι’ αυτό τα συμπληρώματα σε ένζυμα είναι περισσότερο απαραίτητα όσο μεγαλώνει κάποιος (η επιδιορθωτική ικανότητα των κυττάρων σταματάει στα 18 χρόνια και μέχρι την ηλικία των 45 έχει μειωθεί στο 10%).

Οι αθλητές επίσης έχουν μεγαλύτερη ανάγκη λήψης ενζύμων διότι τρώνε περισσότερο από το μέσο άνθρωπο, ιδίως πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες δεν μπορούν ποτέ να αφομοιωθούν χωρίς τη βοήθεια των ενζύμων.

 

 


 

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πάρει κανείς ένζυμα;

Τα ένζυμα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι. Είναι καλό να τα παίρνουμε πριν τα γεύματα (μισή ώρα τουλάχιστον) επειδή συτό τους δίνει τον χρόνο να γεμίζουν το πεπτικό σύστημα και να φτάσουν στο αίμα. Έχει μεγάλη σημασία τα ένζυμα να φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω της σωστής διαδρομής. Έρευνες αποκαλύπτουν ότι ένζυμα (όπως η πρωτεάση) μόλις μπουν στο αίμα, μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τις φλεγμονές, να καταστρέψουν παθογόνα βακτήρια και ιούς, έχοντας έτσι μία συνολική θεραπευτική επίδραση πάνω στο σώμα.


 

Τι ποσότητα πρέπει να παίρνω;

Εξαρτάται από τον κατασκευαστή του συμπληρώματος ενζύμων, καθώς και από τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Άλλη ποσότητα χρειάζεται απλά για συντήρηση και άλλη (αυξημένη) σε περίπτωση θεραπείας.


 

Πως θα εξασφαλίσω την καλύτερη δυνατή λήψη ενζύμων για τον οργανισμό μου;

Για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή λήψη ενζύμων πρέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες από ζωντανά (ωμά) φρέσκα βιολογικά φρούτα και λαχανικά και να παίρνετε συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων, όπως επίσης και προβιοτικά. Τα τελευταία είναι ωφέλιμα βακτήρια τα οποία βοηθούν την πέψη των πρωτεϊνών και των ινών. Τα ένζυμα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως χωρίς τα προβιοτικά.

Τέλος, τα ένζυμα για να είναι ζωντανά πρέπει να λαμβάνονται σε υγρή μορφή.

 


Βήμα 5: Εξισορρόπηση Ph

Διαβάστηκε 9202 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020 17:28