Coronovirus

Αναζήτηση

Καλάθι

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Μέλους

Newsletter

Καθαρό έντερο: η βάση της υγείας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η  πλήρης υγεία ενός οργανισμού συνδέεται άμεσα με την καλή κατάσταση του εντερικού μας συστήματος. Το έντερο συμβάλλει ουσιαστικά στη διαδικασία της πέψης, αλλά παίζει κι έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Για ένα έντερο καθαρό και πλήρως λειτουργικό χρειάζεται:

- πλήρης καθαρισμός του με νηστεία ή με φυσικά συμπληρώματα διατροφής τουλάχιστον μία φορά στους 6 μήνες, καθώς και 
- συστηματική λήψη τροφίμων (προβιοτικά, πρεβιοτικά και συμβιοτικά) που προάγουν την υγιή εντερική χλωρίδα (η άμυνα του οργανισμού εξαρτάται κατά 70% από την υγιή κατάσταση της εντερικής χλωρίδας).


Εντερική λειτουργία & απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Η κύρια λειτουργία του εντέρου είναι η πρόσληψη νερού και θρεπτικών συστατικών. Τα κύτταρα του εντερικού τοιχώματος είναι  αυτά που απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε έτσι ώστε να φτάσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στα κύτταρα του κάθε οργάνου και να επιτελεστούν όλες οι λειτουργίες του οργανισμού. 

Όταν όμως υπάρχει μεγάλη τοξικότητα στο έντερο εξαιτίας κακής διατροφής και του σύγχρονου τρόπου ζωής (κατεργασμένα τρόφιμα, χημικά, τοξίνες, κτλ),  τα εντερικά κύτταρα είναι μπλοκαρισμένα και δεν μπορούν να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά. Επομένως δε μεταφέρονται με το αίμα τα πολύτιμα «καύσιμα» που χρειάζονται τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος,με αποτέλεσμα να ξεκινούν οι φθορές των κυττάρων που οδηγούν σε ασθένειες και πρόωρη γήρανση.


Εντερική λειτουργία & άμυνα 

 

Η άμυνα του οργανισμού εξαρτάται κατά 70% από την υγιή κατάσταση της εντερικής χλωρίδας.

Μέσα στο σώμα μας, κυρίως στο έντερο, συμβιώνουν μαζί μας 1.000 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί. Αυτοί χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στα φιλικά βακτήρια (προ-βιοτικά που προάγουν τη ζωή) και στα παθογόνα βακτήρια.

Μία υγιής εντερική χλωρίδα δεν έχει καθόλου μύκητες. Πρέπει να έχει λίγα Enterococcus, λίγα Escherichiacoli (E-coli), Bifodobacterien και άφθονα Lactobacillus.
    

Τα φιλικά βακτήρια είναι πολύ χρήσιμα διότι παράγουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12, φολικό οξύ, μικροβιοκτόνες ουσίες, μπλοκάρουν τις καρκινογόνες ουσίες που εκκρίνουν τα παθογόνα μικρόβια, κρατούν το PH του εντέρου ελαφρώς όξινο παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη των εχθρικών βακτηρίων, δρουν ανταγωνιστικά με επικίνδυνα μικρόβια όπως της σαλμονέλας και σιγκέλες, αποτρέπουν δυσκοιλιότητα και διάρροιες και ενισχύουν τη δραστηριότητα των προστατευτικών ενζύμων και μειώνουν εκείνες των επιβλαβών.
 
Τα παθογόνα βακτήρια υπάρχουν σε αφθονία στο περιβάλλον και η είσοδός τους στο σώμα είναι αναπόφευκτη. Εισέρχονται μέσα σε αυτό με τις τροφές, τον αέρα, το νερό και την επαφή με διάφορα αντικείμενα, προκαλώντας σημαντικές επιπλοκές και ασθένειες εξαιτίας των τοξικών, αλλεργιογόνων και καρκινογόνων ουσιών που εκκρίνουν. Η εγκατάσταση και η ανάπτυξη τους εξαρτάται από την αντίσταση των φιλικών βακτηρίων και του αμυντικού συστήματος.
 
Λόγω του εξαιρετικά τοξικού περιβάλλοντος που ζούμε είναι αναγκαία η καθημερινή κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση (πχ λάχανο τουρσί, γιαούρτι,κεφίρ) και περιέχουν προβιοτικά, καθώς και η λήψη φυσικών συμπληρωμάτων που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις ζωντανών μικρο-οργανισμών (προβιοτικά σε υγρή μορφή, όχι σε χάπια ή σκόνες είναι νεκρά). 
 

Διαβάστε το άρθρο «Υγεία του εντέρου - ένα θέμα ισορροπίας»  που έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα.


Πηγές:  http://www.eufic.org/article/el/nutrition/functional-foods/artid/gut-health-balance/
Φωτογραφία από: digitalschool.minedu.gov.gr

Διαβάστηκε 6243 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 05:50
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Τι είναι τα προβιοτικά; »