Coronovirus

Αναζήτηση

Καλάθι

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Μέλους

Newsletter

Eνίσχυση καλών συνηθειών έναντι των ιώσεων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Οι ιώσεις, ιδιαίτερα κατά τον χειμώνα αλλά και την αρχή της άνοιξης, είναι κάτι που απασχολεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερη αναστάτωση έχει προκαλέσει o κορωνοϊός SARS-CoV-2, τόσο στη διεθνή κοινότητα όσο και στη χώρα μας.

 

Υπάρχει θεραπεία;

 

Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική αντιϊκή θεραπεία και η διαχείρισή του βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

 

Υπάρχουν μέτρα πρόληψης της μετάδοσής του;

 

Τα αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα εξουδετερώνουν τον νέο κορονοϊό. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και των μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας όπως καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας, πχ καλό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, δεν αγγίζουμε συχνά το πρόσωπο μας, αποφεύγουμε το συγχρωτισμό με άτομα που νοσούν κτλ., είναι λοιπόν, πολύ σημαντικά.

 

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε;

 

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες υγιεινές συνήθειες για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού μας, που όλοι τις γνωρίζουμε, αλλά μέσα στο τρέξιμο της καθημερινότητας, τις παραλείπουμε. Αν τις επαναφέρουμε, ειδικά τώρα που η κατάσταση είναι κρίσιμη, θα δούμε σημαντική διαφορά στην ποιότητα της υγείας μας αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας:

 

 • Καταναλώνουμε καθημερινά επαρκή ποσότητα καθαρού νερού (φιλτραρισμένο)
 • Κοιμόμαστε επαρκώς
 • Κάνουμε ήπια άσκηση τακτικά (πχ γρήγορο περπάτημα)
 • Αποφεύγουμε το αλκοόλ / κάπνισμα (γι’ αυτούς που έχουν αυτές τις συνήθειες)
 • Φροντίζουμε να διατηρούμε ένα υγίες για το σωματότυπό μας βάρος
 • Περιορίζουμε τα τρόφιμα που έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και έχουν «κενές» θερμίδες
 • Αποφεύγουμε την κατανάλωση ζάχαρης και των τροφών που έχουν παρόμοια δράση με τη αυτή (όπως ζυμαρικά, χυμοί φρούτων, πατάτες, αλκοόλ κλπ). Η ζάχαρη ανταγωνίζεται τη βιταμίνη C και μειώνει τα επίπεδά της στο εσωτερικό των κυττάρων (100 gr ζάχαρης καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα μέχρι και 75% για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωσή της!)
 • Καταναλώνουμε μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής που χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζουν σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας, κάτι που ισχύει και για την εποχική γρίπη
 • Φροντίζουμε να κάνουμε μία ισορροπημένη διατροφή που να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά

 

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το τί είναι μία υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, είναι

σημαντικό να κατανοήσουμε τα παρακάτω:

 1. Λόγω της υπερκαλλιέργειας των εδαφών και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, τα φρούτα και τα λαχανικά, δεν είναι πια ίδια όπως παλιά. Έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής τους αξίας και πρέπει να καταναλώσουμε πολλαπλάσιες μερίδες φρούτων και λαχανικών απ’ ό,τι οι πρόγονοί μας για να προσλάβουμε την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών που θα πέρναμε από μια μερίδα.
 2. Η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων στο χώμα δεν επηρεάζει μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά άλλα όλη την τροφική αλυσίδα και τελικά τον άνθρωπο. Το κρέας των ζώων, που τρέφονται με χόρτα ή άλλες ζωοτροφές που δεν περιέχουν τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, είναι με τη σειρά του φτωχό, σε αμινοξέα, πρωτεΐνες και στα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά που είναι αναγκαία να λάβει ο άνθρωπος, ως το επόμενο σκαλί της τροφικής αλυσίδας.
 3. Για να αντιμετωπιστεί το θέμα των φτωχών εδαφών αλλά και των ασθενειών των φυτών, χρησιμοποιούνται λιπάσματα και φυτοφάρμακα που προσθέτουν τοξικό φορτίο στην τροφική αλυσίδα και τελικά καταλήγει στον άνθρωπο.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν είμαστε καλυμμένοι όταν λέμε ότι κάνουμε μία

ισορροπημένη διατροφή διότι οι διαθέσιμες τροφές, ενώ πλεονάζουν, είναι φτωχές σε θρεπτικά

συστατικά.

H λήψη λοιπόν μιας καλής πολυβιταμίνης είναι πολύ σημαντική για να μας βοηθήσει να καλύψουμε

τα διατροφικά μας κενά.

Επειδή όμως επίσης πολύς λόγος γίνεται και για τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, όπου

υπάρχει ένας καταιγισμός πληροφορίας αλλά και διαθεσιμότητας προϊόντων στην αγορά, είναι

σημαντικό να γνωρίζουμε τα παρακάτω:

 • Οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά λειτουργούν συνδυαστικά. Ένα μεμονωμένο συστατικό ή βιταμίνη δεν μπορεί από μόνο του να έχει σημαντική ευεργετική δράση. Πρέπει να λαμβάνονται όλα μαζί συνδυαστικά.
 • Δεν έχει σημασία τι και πόσα συμπληρώματα διατροφής λαμβάνουμε, αλλά τι μπορούμε να απορροφήσουμε: χρειάζεται να εξετάζουμε τη βιοαπορροφησιμότητα των συμπληρωμάτων αλλά και να αποτοξινώνουμε συχνά το έντερό μας ώστε να είναι σε θέση να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά.
 • Χρειάζεται να εξετάζουμε τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνουμε ώστε να είναι απαλλλαγμένα από συντηρητικά, ζάχαρη, βαρέα μέταλλα, τεχνητά αρώματα και άλλα χημικά πρόσθετα.

Με βάση το παραπάνω, ένα πρωτόκολλο πρόληψης και ενίσχυσης του οργανισμού σας, με το οποίο

θα έχετε όλα όσα χρειάζεστε για ένα υγιές ισχυρό αμυντικό σύστημα, είναι το παρακάτω:

 

Δείτε: 3 + 1 βήματα πρόληψης έναντι των ιώσεων

 

Ένας οργανισμός που έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά αλλά και τα απαραίτητα ένζυμα

για να τα αξιοποιήσει, μπορεί να ενεργοποιήσει τις φυσικές άμυνές του, να απομακρύνει την

πιθανότητα να αρρωστήσει και να παραμείνει ακμαίος και υγιής.

 

 

Δείτε ακόμη:

Τι πρέπει να κάνω για να έχω μία διατροφή πλήρη σε θρεπτικά συστατικά;

Από τι αποτελούνται τα τρόφιμα;

 

Πηγές:

- www.moh.gov.gr

Βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια με Υγεία»

Διαβάστηκε 571 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 10:42