Coronovirus

Αναζήτηση

Καλάθι

 x 
Το καλάθι σας είναι άδειο.

Σύνδεση Μέλους

Newsletter

Φολικό (ή φυλλικό) οξύ: Για να αναζωογονήσετε τη μνήμη σας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τι είναι το φολικό οξύ


Είναι η βιταμίνη Β9. Ανακαλύφθηκε το 1940 όταν εξήχθη από το σπανάκι. Το όνομά του το πήρε από την λατινική λέξη Folium = φύλλα.
Πρέπει να αναπληρώνεται καθημερινά γιατί δεν μπορεί να αποθηκευτεί για πολύ χρόνο στο σώμα.
Η ανεπάρκεια φολικού οξέος είναι η πιο κοινή ανεπάρκεια βιταμίνης στον κόσμο.
Το ήμισυ του φολικού οξέος καταστρέφεται με το μαγείρεμα, την επεξεργασία και την μακροχρόνια αποθήκευση, με αποτέλεσμα η συμπλήρωση αυτού του ζωτικής σημασίας θρεπτικού συστατικού να είναι ιδιαίτερα απαραίτητη.
Βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά όπως στο σπανάκι, πράσινα γογγύλια, τα μαρούλια, τα ξερά φασόλια, τα μπιζέλια, τον ηλιόσπορο και άλλα φρούτα και λαχανικά.
Προειδοποίηση το φολικό οξύ καταστρέφεται από το αλκοόλ, το τσιγάρο, τα αντισυλληπτικά.
Διπλασιάζονται οι ανάγκες στην εγκυμοσύνη και μετά τη μέση ηλικία.
Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο εγκέφαλος δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει σωστά, αν τα επίπεδα του φολικού οξέος στο αίμα σας είναι χαμηλά.
Εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια του φολικού οξέος είναι ένας από τους συνήθεις, αλλά συχνά κρυφούς παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για διάφορα μικρά αλλά και σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, καθώς και εγκεφαλικά επεισόδια.


• Αν πάσχετε από κατάθλιψη, ενδέχεται να έχετε ανεπάρκεια φολικού οξέος. (Στη μανιοκατάθλιψη συνδυάστε φολικό οξύ με λίθιο).
• Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που ευθύνονται για τη στένωση των καρωτιδικών αρτηριών (οι αρτηρίες του λαιμού) που μεταφέρουν αίμα και οξυγόνο στον εγκέφαλο μπορεί να είναι η ανεπάρκεια του φολικού οξέος.
• Το φολικό οξύ είναι επίσης χαμηλό σε άτομα που πάσχουν από άνοια και Αλτσχάιμερ. Ακόμα και τα απόλυτα υγιή ηλικιωμένα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος οι αποδόσεις τους σε γνωσιακές δοκιμασίες και μνήμης είναι χαμηλές.


Εικοσιπέντε και πλέον μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι οι ασθενείς με ψυχικά προβλήματα, παρουσιάζουν ανεπάρκεια φολικού οξέος.
Άλλες μελέτες έδειξαν πως είχαν ανεπάρκεια φολικού οξέος:

  • το 100% των ηλικιωμένων ατόμων που είχαν διαγνωστεί με αγγειακή άνοια και οξεία κατάσταση σύγχυσης
  • το 50% των ατόμων που είχαν νοσηλευτεί με συμπτώματα κατάθλιψης (το φολικό οξύ αποδείχθηκες εξίσου αποτελεσματικό όσο και το συμβατικό τραζαδόνη)
  • το 36% που έπασχαν από σχιζοφρένεια
  • και το 90% των ηλικιωμένων με ψυχολογικές διαταραχές.

Μικρές και μεγάλες βλάβες


Η έλλειψη φολικού οξέος επηρεάζει επίσης τους εγκεφάλους και των νεαρών ατόμων και μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ψυχική διάθεση και τη μνήμη σ' όλες τις ηλικίες. Αυτά τα άτομα χαρακτηρίζονται από συναισθηματική αστάθεια, αδυναμία συγκέντρωσης, ασυνήθιστη εσωστρέφεια, έλλειψη αυτοπεποίθησης και κακή ψυχική διάθεση.
Η λήψη 1 γραμμαρίου φολικού οξέος για χρονικό διάστημα οκτώ εβδομάδων, έχει αποτέλεσμα να βελτιωθούν σημαντικά τα συμπτώματα.
Επίσης η έλλειψη δημιουργεί αϋπνία, ερεθισμούς, κόπωση, γαστρεντερικές διαταραχές. Ο αυτισμός, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής στα παιδιά, η απώλεια μνήμης, η σχιζοφρένεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια σχετίζονται με την έλλειψη του φολικού οξέος.
Το φολικό οξύ είναι ίσως η πιο σοβαρή και συγχρόνως ευρέως διαδεδομένη ανεπάρκεια βιταμίνης. Το 60% τουλάχιστον των ανθρώπων πάνω από 50 ετών έχουν έλλειψη.
Ο μέσης ηλικίας άνθρωπος πρέπει να λαμβάνει καθημερινά τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος που είναι απαραίτητα για την συγκράτηση των επιπέδων της εγκεφαλικής τοξίνης ομοκυστεΐνης.
Η ανεπάρκεια φολικού οξέος καταστέλλει την παραγωγή της σεροτονίνης, που αποτελεί το φυσικό αντικαταθλιπτικό του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος και της βιταμίνης Β12 στους ηλικιωμένους ανθρώπους με διανοητική εξασθένηση μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα απορρόφησης του φολικού οξέος από το έντερο. Επιπλέον επιβεβαίωσαν ότι τα συμπληρώματα φολικού οξέος αποκατέστησαν τη μνήμη στους ηλικιωμένους εγκεφάλους.


Τα σπουδαία νέα είναι ότι το φολικό οξύ προστατεύει από τα εγκεφαλικά επεισόδια και συμβάλλει στην προστασία των ηλικιωμένων εγκεφάλων από αγγειακά επεισόδια καθώς και τις «εντάσεις της λευκής ουσίας του ΚΝΣ» ανωμαλίες και διαβρώσεις του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γνωσιακή εξασθένιση, την άνοια και το Αλτσχάιμερ.
Σοβαρές μορφές ατροφίας και η πιο ανώμαλη διαμόρφωση των πλακών του εγκεφαλικού φλοιού και των νευρικών κόμβων (ανώμαλοι σχηματισμοί από τη συμπύκνωση ινιδίων εντός του νευρικού κυττάρου) που χαρακτηρίζουν τα προχωρημένα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ εμφανίζονται σε άτομα με τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις φολικού οξέος στο αίμα τους.
Τα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος συμβάλλουν στην αποτροπή της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την εξασθένιση των διανοητικών λειτουργιών, την αγγειακή άνοια και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η καλύτερη πρόληψη είναι το Regulat και η καλύτερη θεραπεία είναι ο συνδυασμός Regulat με φολικό οξύ. Ένα ισχυρό δίδυμο για να αποτραπεί η αύξηση της ομοκυστεΐνης και κατά συνέπεια η στένωση και η απόφραξη της καρωτιδικής αρτηρίας, των μικρών αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, καθώς και η καταστροφή των νευρικών κυττάρων.
Επίσης το φολικό οξύ είναι απαραίτητο:
• για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων
• για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, πρωτεϊνών και αμινοξέων
• για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού
• για την πρόληψη και θεραπεία δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας (πάντα μαζί με το Regulat) και την μείωση της ανάγκης της υστερεκτομής
• αποτρέπει την ανάπτυξη και την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης
• ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ. Τότε αυξάνονται οι ανάγκες θρεπτικών ουσιών και φολικού οξέος.

Το φολικό οξύ όπως και τα ένζυμα του Regulat και το Vibracell είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες για την υγεία της μητέρας. Μειώνουν τον κίνδυνο προβλημάτων του εμβρύου στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό, το νευρικό σύστημα, νοητική καθυστέρηση.

Η βιταμίνη Β12 με φολικό οξύ είναι σε υγρή απορροφήσιμη μορφή.
Περιέχει: 1000 mg βιταμίνη B12 και 400 mg φολικό οξύ.
Ο συνδυασμός αυτός βοηθά να υπάρχουν άριστα αποτελέσματα.

Η βιταμίνη Β12:
• βοηθά στο σχηματισμό του αίματος, των ερυθρών αιμοσφαιρίων
• συμμετέχει στο μεταβολισμό του κάθε κυττάρου του σώματος
• επηρεάζει την σύνθεση του DNA
• είναι σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος
• συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας και τη σύνθεση του λιπαρού οξέος.

Η βιταμίνη Β12 είναι συνδεδεμένη με την πρωτεΐνη στα τρόφιμα.


Το ανθρώπινο σώμα την αποθηκεύει αρκετά χρόνια. Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης είναι εξαιρετικά σπάνια. Οι ηλικιωμένοι, οι αυστηρά χορτοφάγοι, οι εγκυμονούσες, αυτοί που έχουν αιμορραγία, κακοήθεια, ηπατική ή νεφρική νόσο, θυρεοτοξίκωση, αναιμία μπορεί να αδυνατούν να την απορροφήσουν.
Η έλλειψη της οδηγεί σε κακοήθη αναιμία, νευρολογικά προβλήματα, ψυχιατρικά συμπτώματα όπως αστάθεια βάδισης, μυϊκή αδυναμία, σπαστικότητα, ακράτεια, υπόταση, προβλήματα όρασης, άνοια, δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους, μούδιασμα, φαγούρα στα χέρια και στα πόδια, κατάθλιψη, σύγχυση, κακή μνήμη, πόνο στο στόμα και τη γλώσσα.

Θα το βρείτε εδώ

Διαβάστηκε 18615 φορές